Annegreet van Bergen

Annegreet van Bergen
foto Annaleen Louwes

Geregelde bezoekers van een boekhandel kunnen niet om haar boek ‘Gouden Jaren’ heen. Overal ligt het te koop in de bestsellerhoek. Ditzelfde geldt overigens voor luisteraars en kijkers naar cultuur- of praatprogramma’s op radio en tv. Op het internet hoeven de eerste letters van haar naam maar ingetoetst te worden of er verschijnen –tig pagina’s met haar naam en de inhoud van haar boek.

Gouden jarenWat maakt Annegreet van Bergen en haar boek ‘Gouden jaren’ zo bijzonder?
Waarschijnlijk vooral de herkenning van hen, die de door haar geschetste naoorlogse maatschappelijke ontwikkelingen aan den lijve – zowel letterlijk als figuurlijk – meegemaakt hebben.

In haar relaas blijft vrijwel geen enkel item onberoerd. De veranderingen in de eerste levensbehoeften, warm eten tussen de middag, de komst van ‘de Chinees’, het krappe wonen, de reparatie van de kleding. Om naadloos over te gaan naar opleiding en opvoeding, van communicatie naar mobiliteit, gezondheid, werk en vrije tijd …

Kortom, een kleine aardverschuiving vond plaats tussen toen en de hedendaagse tijd.
Sappige verhalen over delen van de stofzuiger, met de kinderen van de hele straat verzameld in die ene huiskamer tv kijken, of, het huis uit moeten gaan om te telefoneren met de enige telefoon die streek rijk was, in de buurtwinkel. Ongekende toestanden voor de mens van nu, die met de telefoon op zak de hele wereld kan bereiken. De tv is al weer ouderwets geworden, en de stofzuiger?

In haar lezing zal Annegreet van Bergen deze economische en maatschappelijk ontwikkelingen verbinden met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en ook zullen er prachtige foto’s te zien zijn. Met andere woorden, we zullen zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag.
We zijn rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

U kunt hier onze poster bekijken.

Wat Avondvullende lezing door Annegreet van Bergen
Wanneer Vrijdag 4 maart, 20:00 uur
Zaal open: 19:15 uur
Waar Panoramazaal Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 7,50
Reserveren telefonisch via nr (0529) 43 22 00
via email: kaartencultureelcafe@gmail.com
in uw mail vermelden:
> Annegreet van Bergen
> 4 maart 2016
> het aantal gevraagde kaarten

Bij reservering per e-mail ontvangt u per e-mail een bevestiging, waar ook het IBAN-nummer in wordt gegeven.
Uw reservering wordt definitief zodra de betaling binnen is.
Kaarten zijn, vanaf drie kwartier voor aanvang, af te halen aan de zaal.