Nieuwe data poëzie en literatuur

Door het uitstellen van de Literatuurochtend van 17 november en de Poëzieochtend van 1 december zijn data toegevoegd.

Voor de Literatuurreeks is dat 30 maart, en wordt de volgorde:
19 januari 2021: St Petersburg, Odessa en hun schrijvers, deel 1
16 februari 2021: St Petersburg, Odessa en hun schrijvers, deel 2
16 maart 2021: Jacob van Lennep, … deel 2
30 maart 2021: Jacob van Lennep, … deel 3

Voor de Poëziereeks wordt dat 13 april, volgorde:
2 februari 2021: Piet Paaltjens
2 maart 2021: Fritzi Harmsen van Beek
13 april: Een Ridderroman uit de Middeleeuwen

Er zijn nog geen nieuwe data voor de uitgestelde avond met Constant Hoogenbosch over de gebroeders Coen en de daarop volgende filmavond.

Wij houden u op de hoogte op deze website en met een mail, als u zich heeft opgegeven voor de Nieuwsbrief.

Samenwerking met Trefkoele+

In de zomerperiode, waarin een groot gedeelte van het sociale leven plat lag, heeft het team van Cultureel Café Dalfsen hard gewerkt aan een interne reorganisatie.

We nemen afscheid van de samenwerking met Bibliotheek Dalfsen Nieuwleusen. In plaats daarvan gaat KulturhusTrefkoeleplus een grotere rol spelen in onze organisatie.

Dat zal allereerst  opvallen door veranderingen in de kaartverkoop. Een verandering in het uiterlijk van uw e-ticket en geen voorverkoop meer in de boekwinkels in Dalfsen, maar in het Pluscafe van De Trefkoeleplus.

Nieuwsbrief van 9 maart 2020

Vandaag is er een Nieuwsbrief rondgestuurd, met informatie over de avond met Constant Hoogenbosch over de filmregissers Ethan en Joel Coen op vrijdagavond 20 maart 2020.

Als u de Nieuwsbrief wilt bekijken kunt u hier klikken. Deze en eerdere Nieuwsbrieven zijn ook te vinden in het menu-item ‘Archief’.

Opgeven voor de Nieuwsbrieven en andere mailings kan via de knop ‘Opgeven voor de mailing lijst’, rechtsboven op deze pagina.

Volle bak met Rob de Wijk

Afgelopen vrijdagavond stroomde de Panoramazaal in de Trefkoele+ vol met bezoekers, die afgekomen waren op de lezing van Rob de Wijk over zijn vorig jaar verschenen boek “De nieuwe Wereldorde, hoe China sluipenderwijs de macht overneemt”. Nadat er, in nauw overleg met De Trefkoele+, nog een aantal extra stoelen bijgeplaatst werden, kon iedereen uiteindelijk plaatsnemen.

Prof. dr Rob de Wijk is een bekend wetenschapper, columnist en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij woonde vroeger in Zwolle en kent daardoor ook Dalfsen en omgeving.

De druk die op chipmachinefabrikant ASML èn op de Nederlandse regering wordt uitgeoefend actualiseert het onderwerp. China is een land met 1,4 miljard inwoners en een sterke economische groei, zo’n 10% per jaar. Van een industrie gebaseerd op kopiëren is die nu al in vele technologieën leidend, met als bekend voorbeeld de 5G-technologie en kunstmatige intelligentie. Achter deze ontwikkeling lijkt een uitgekiende strategie te zitten met duidelijke doelstellingen:

  • In 2035 is China nummer 1 in technologie en innovatie;
  • In 2049 (de Chinese Volksrepubliek bestaat dan 100 jaar) is China nummer 1 van de wereld.

Volgens De Wijk leven wij nu in een interregnum, een zeker machtsvacuüm en zelfs een breuk binnen het maatschappelijk systeem.  Opkomst en ondergang van wereldmachten is een normaal verschijnsel, meestal gevolgd door oorlogen,  die tot nu toe werden voorkomen door samenwerking (EU, UN, WTO, etc)  en het bestaan van kernwapens. Maar de systeemcrisis neemt met de opkomende invloed van China (4e industriële revolutie en door China ontwikkelde nieuwe zijderoutes) toe. Hierdoor staan onze waarden en orde (instituties, mensenrechten, standaarden, etc.) op het spel.

Het Westen lijkt te reageren met de spoken vanuit het verleden: protectionisme (VS) en soevereinisme (Europa, bv. Brexit), terwijl volgens De Wijk de meest adaptieve blokken overleven. Internationale samenwerking is hierbij cruciaal.

Een boeiende lezing, waar in het Pluscafé onder het genot van een drankje levendig nagepraat en gediscussieerd werd.

Nieuwsbrief van 21 januari 2020

Vandaag is er een Nieuwsbrief rondgestuurd, met informatie over de avond over China met professor Rob de Wijk op donderdag 30 januari.
En over het concert van het koorproject Meesters&Gezellen 2020, op vrijdagavond 7 februari.

Als u de Nieuwsbrief wilt bekijken kunt u hier klikken. Deze en eerdere Nieuwsbrieven zijn ook te vinden in het menu-item ‘Archief’.

Opgeven voor de Nieuwsbrieven en andere mailings kan via de knop ‘Opgeven voor de mailing lijst’, rechtsboven op deze pagina.