Bestaan er echte Sallanders?

 

Vrijdagavond 25 januari 2019, 20:00 uur e-tickets
Herman Pleij
“Over de noodzaak van regionale identiteiten”

De vertrouwde kaders van geloof en ideologie zijn vervaagd. Vooral in het verzuilde Nederland is dat hard aangekomen: zonder houvasten blijkt men niet te kunnen leven. Steeds meer mensen vinden steun in verkenningen van het eigen verleden.

Hoe komt het dat ik ben wie ik ben? Direct houvast biedt de zicht- en tastbare omgeving. Maar juist die is nog in het recente verleden ingrijpend veranderd. Door de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog is het hele land herverkaveld en zijn talrijke dorps- en stadscentra meedogenloos vernieuwd. Nog in de jaren ’60 van de vorige eeuw maakten waterlopen, wallen, stadspoorten en dorpsboerderijen plaats voor supermarkten, banken, flats en parkeerplaatsen. Wat er nog is of lijkt te zijn, verdient de grootste aandacht. Daaraan kan men immers dat noodzakelijke verleden nog aflezen.

Maar hoe authentiek moeten die historische plaatsen zijn en blijven? Lopen we niet het gevaar dat we de opgekalefaterde sporen van vroeger eerder gebruiken voor het zwelgen in een verleden dat ons het best bevalt?
En betekent de verkenning van een regionale identiteit niet eerder stilstand, isolement en doelbewuste blokkering van elke vernieuwing?

Herman Pleij promoveerde in 1979 op ‘Het gilde van de Blauwe Schuit, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen’. Deze studie gaat in het bijzonder over oude carnavalsteksten en de betekenis daarvan. Van 1980 tot 2008 was hij hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Sinds hij met emeritaat is (2008) publiceert hij veel over cultuur-historische onderwerpen, zoals de nationale identiteit. Hij mengt zich over dat onderwerp graag in het maatschappelijk debat en is dan ook een veel gevraagde gast bij diverse ‘praatprogramma’s’ op tv en geeft vaak lezingen her en der in het land.

Panoramazaal Trefkoele+, 20:00 uur
Kaarten € 10,00 in de voorverkoop, € 12,50 aan de zaal

 

 

Voorverkoop toegangskaarten (€ 10,00):

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Bestaan er echte Sallanders?
Met hoogleraar Herman Pleij
Wanneer Vrijdag 25 januari 2019, 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur
Waar Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 10,00 in de voorverkoop, € 12,50 aan de zaal
Toegangskaarten

 

[mappress mapid="4"]