Een sentimentele tranentrekker

 

‘A shabby little shocker’

e-tickets
Oordeel van Joseph Kerman over Giacomo Puccini’s opera Tosca

In zijn roemruchte boek Opera as Drama (1956) noemt Joseph Kerman Puccini’s Tosca ‘a shabby little shocker’: een sentimentele tranentrekker met veel platte effecten.
Nu bestaan er inderdaad vele opera’s met meer dramatische diepgang en fijnzinnige psychologische karakterschetsen, maar Tosca getuigt in ieder detail van het buitengewone theatrale instinct van Puccini en is niet voor niets al sinds de première in het jaar 1900 een échte publiekslieveling. Puccini baseerde zijn opera op het gelijknamige kassucces dat Victorien Sardou schreef voor actrice Sarah Bernhardt, maar het is de operaversie die “La Tosca” onsterfelijkheid verleende.

In deze presentatie laat Ben Coelman u aan de hand van overvloedig beeld- en geluidsmateriaal kennismaken met Tosca, de andere werken in het oeuvre van Puccini én zijn kleurrijke leven. Een ideale voorbereiding op de voorstelling van de Nederlandse Reisopera in Theater De Spiegel op 4 november, maar ook een boeiende kennismaking met een van de belangrijkste componisten uit de muziekgeschiedenis.

Over Ben Coelman
Na zijn universitaire studie geschiedenis doorliep Ben Coelman diverse marketing- en publiciteitsopleidingen.
Al op jeugdige leeftijd was hij actief in het amateur-muziekcircuit. Tijdens zijn studietijd en nog vele jaren daarna maakte hij deel uit van diverse (semi-)professionele koren en vocale ensembles. Sinds 1997 is hij verbonden aan de Nederlandse Reisopera te Enschede. Aanvankelijk als hoofd publiciteit en de laatste jaren als manager bureaudramaturgie en educatie. Naast zijn werkzaamheden bij de Nederlandse Reisopera is hij ook werkzaam als adviseur op het gebied van klassieke muziek voor theaters.
Hij verzorgt verder jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, nagesprekken, concertinleidingen en cursussen op het gebied van opera en eigentijds muziektheater voor diverse theaters en uiteenlopende gezelschappen in heel Nederland.

 

Voorverkoop toegangskaarten (€ 7,50):

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Ben Coelman
over ‘Tosca’ van Giacomo Puccini
Wanneer Vrijdag 26 oktober 2018, 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur
Waar Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 7,50 in de voorverkoop, € 10,- aan de zaal
Toegangskaarten
  • Koop e-tickets door hier te klikken
  • Aan de balie van bibliotheek Dalfsen / Nieuwleusen
  • Bij The Read Shop Schuurman, Bloemendalstraat 10, Dalfsen
  • Bij Primera, Prinsenstraat 5C, Dalfsen
  • Aan de zaal, voor € 10,-

 

[mappress mapid="4"]