Meesters en Gezellen

Inmiddels weten we, na twee keer een subliem concert te hebben meegemaakt in Dalfsen: ze zijn bijzonder getalenteerd, de Gezellen! Om over de Meesters nog maar niet te spreken.

Die ‘Meesters’ zijn vier ervaren zangers van o.a. het Nederlands Kamer Koor en Capella Amsterdam, de ‘Gezellen’ zijn jonge zangers, wier stemmen ver boven het gemiddelde uitsteken. Deze combinatie, o.l.v. de momenteel meest toonaangevende koordirigenten van Europa, Sigvards Kļava, belooft weer een herinnering aan een onvergetelijke avond na te laten!

Tijdens repetitie
Sigvards Kļava bij repetitie

Sigvards Kļava promoot niet alleen hedendaagse Letse muziek, ook zijn uitvoering van o.a. de Vespers van Rachmaninov, Schnittke en Bach zijn van uitzonderlijke klasse. Reeds vele prijzen sleepte deze inspirerende dirigent in de wacht, waaronder de prestigieuze Grand Prix. Hij werkt met vele vooraanstaande koren en orkesten samen.

Nieuwsgierig geworden naar het totaal programma?

Knut Nystedt                         Immortal Bach
Alfred Schnittke                   Three Sacred Hymns
Bernat Vivancos                   Aeternam
Anders Hillborg                   Muo:aa:yiy:oum
Ēriks Ešenvalds                    A Drop in the Ocean
Thomas Weelkes                 Gloria in excelsis Deo
David Lang                           Again
Max Reger                            O Tod, wie bitter bist du
Arvo Pärt                              Da Pacem Domine

Kļava is een meester in het kneden van de koorklank, in vocale nuances en het verwezenlijken van een bijna mystieke verhevenheid in zijn interpretaties.

Repetite
Concentratie tijdens een repetitie

Kļava’s sterkste troeven speelt hij uit in die muziek waarin spiritualiteit en verhevenheid de essentie zijn. Van het onsterfelijke ‘Immortal Bach’ van Knut Nystedt (1915-2014) tot de aan de Russisch Orthodoxe liturgie ontleende ‘Three Sacred Hymns’ van Alfred Schnittke (1934-1998) of ‘Aeternam’ van de Catalaan Bernat Vivancos (*1973), van het stralende ‘Glora in excelsis Deo’ van Thomas Weelkes (1576-1623) tot het verrassende en kleurrijke ‘Muo:aa:yiy:oum’ van Anders Hillborg (1954) en het betoverende ‘A drop in the Ocean’ van Ēriks Ešenvalds (1977). Aangevuld met again van David Lang (1957) en ‘Da pacem Domine’ van de grootmeester Arvo Pärt (1935) biedt Kļava’s programma een veelheid van vocale technieken, van manieren om vierentwintig zangers samen te smelten in een even zo hechte en gepolijste als veelvormige koorklank, gelijk een diamant met vierentwintig facetten.

Een groot deel van het door Kļava samengestelde programma betreft de nimmer aflatende wens in een vreedzame wereld te leven: Da pacem, geef ons vrede. Een roep die nog steeds actueel is. Want oorlog leidt tot verwoesting en dood. En de dood is bitter, zoals Max Reger in 1912 componeerde in het motet ‘O Tod, wie bitter bist du’ (opus 110:3). Johannes Brahms had al eerder deze tekst uit Ecclesiasticus 41:1-2 gebruikt in zijn ‘Vier ernste Gesänge’ voor bas en piano. Regers motet is niet minder indrukwekkend, niet minder verontrustend, juist omdat het kort voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog werd geschreven, toen de bittere dood zovelen miljoenen over de kling zou jagen.”

Bron: Leo Samama

U kunt hier onze poster bekijken.

Wat Koorproject ‘Meesters en Gezellen’
Wanneer Zaterdag 6 februari, 20:30 uur
Kerk open: 19:45 uur
Waar Grote Kerk, Kerkplein 31, Dalfsen
Entree € 12,50
Voorverkoop: € 10,-
Reserveren telefonisch via nr (0529) 43 22 00
via email: kaartencultureelcafe@gmail.com
in uw mail vermelden:
> Meesters en Gezellen
> 6 februari 2016
> het aantal gevraagde kaarten

Bij reservering per e-mail ontvangt u per e-mail een bevestiging, waar ook het IBAN-nummer in wordt gegeven.
Uw reservering wordt definitief zodra de betaling binnen is.
Kaarten zijn, vanaf 19:45 uur, af te halen bij de kerk.

Voor mensen die met de auto komen: er is rond de kerk slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen.
Bij de Lidl en langs de Molendijk (parallel aan de Rondweg) en het Franse Pad is parkeergelegenheid, beide vanaf de Vechtdijk (de Rondweg) te bereiken via de afslag tegenover het park Bellingeweer.
Er is een parkeerterrein bij de Katholieke Kerk (tegenover de Action), ook bereikbaar via bovengenoemde afslag.
Andere parkeerplaatsen zijn te bereiken door na de brug linksaf te gaan,  bij het Gemeentehuis en langs de Molenstraat.
Zie ook het kaartje hieronder.

[geo_mashup_map height="600" width="600" zoom="16.9" add_overview_control="false" add_map_type_control="false"]