Music for Hitch

Ben Coelman, eerder bij Cultureel Café over diverse operaproducties van de Nederlandse Reisopera, zoals Tristan en Isolde van Richard Wagner, nu een voordracht over

MUZIEK IN DE FILMS VAN ALFRED HITCHCOCK

Alfred Hitchcock is zonder twijfel een van de grootste en meest veelzijdige cineasten van de 20ste eeuw. Zijn carrière strekt zich uit van 1925 tot 1975 en in die lange periode produceerde hij meer dan 50 films. Voor zijn beste films werkte de Britse regisseur samen met een aantal gerenommeerde componisten zoals Franz Waxman, Miklós Rózsa en Bernard Herrmann. De betrekkingen met deze musici verliepen zacht gezegd niet altijd even rimpelloos, maar het resultaat was een aantal meesterwerken waarin muziek en beeld een perfecte combinatie vormen.Affiche Rear Window

In de bespreking van Ben Coelman komen een zestal van Hitchcocks romantische, humoristische en soms spannende films uit de periode 1940-1960 uitgebreid aan de orde. Aan de hand van een ruime selectie filmfragmenten, foto’s en muziek wordt een portret geschetst van Hitch als mens en als cineast in relatie tot de andere kunsten, de muziek voorop.

Wij kennen Ben Coelman als begenadigd spreker en met een grote kennis van zaken. Na zijn universitaire studie geschiedenis doorliep hij diverse marketing- en publiciteitsopleidingen. Al op jeugdige leeftijd was hij actief in het amateur-muziekcircuit. Tijdens zijn studietijd en nog vele jaren daarna maakte hij deel uit van diverse (semi)professionele koren en vocale ensembles. Sinds 1997 is hij verbonden aan de Nederlandse Reisopera te Enschede. Aanvankelijk als hoofd publiciteit en de laatste jaren als manager bureaudramaturgie en educatie. Naast zijn werkzaamheden bij de Nederlandse Reisopera is hij ook werkzaam als adviseur op het gebied van klassieke muziek voor theaters. Hij verzorgt verder jaarlijks vele interviews met kunstenaars, voorbeschouwingen, nagesprekken, concertinleidingen en cursussen op het gebied van opera en eigentijds muziektheater voor diverse theaters en uiteenlopende gezelschappen in heel Nederland.

Affiche VertigoDe films die hij deze avond bespreekt zijn:
The man who knew too much (1934 en 1956)
Rebecca (1940)
Spellbound (1945)
Rear Window (1954)
Vertigo (1958)
Psycho (1960)

Op zaterdagochtend 10 december a.s. om 11.00 uur organiseert het CCD, in samenwerking met het Fraterhuis in Zwolle de vertoning van de film ‘Hitchcock’.
Ben Coelman zegt hierover:
De film Hitchcock (2012) met Helen Mirren en Anthony Hopkins is een mooi gedramatiseerde biografie, die een goed beeld geeft van Hitch’ privéleven in de jaren ’60 (die ook in mijn presentatie ter sprake komt).  Oscarnominaties voor zowel Mirren als Hopkins, dus behalve het onderwerp, ook als acteurs-film erg leuk om te bekijken!

Wat Music for Hitch
Wanneer Vrijdag 18 november, 20:00 uur
Zaal open: 19:15 uur
Waar Panoramazaal Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 7,50
Reserveren telefonisch via nr (0529) 43 22 00
via email: kaartencultureelcafe@gmail.com
in uw mail vermelden:
> Ben Coelman
> 18 november 2016
> het aantal gevraagde kaarten