Jan Kristen
Poëzie ochtenden

e-ticketsDinsdag 4 oktober, 1 november, 6 december 2022, 7 februari, 7 maart 2023
10:00 uur
Panoramazaal Trefkoele+, Dalfsen

Ook dit jaar heeft Jan Kristen een mooi programma samengesteld:

Dinsdag 4 oktober 2022
K. Schippers (Gerard Stigter, 1936 – 2021)
K. Schippers was schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen & beschouwingen, en een enkel kinderboek.
Al vroeg werd hij bekend door het literaire tijdschrift Barbarber, dat hij in 1958 samen met J. Bernlef en G. Brands oprichtte.
Hij introduceerde de readymade als poëzievorm.
Van het cultureel tijdschrift Hollands Diep, dat van 1975 tot 1977 bestond, was hij een van de oprichters en eerste redacteuren.
Zijn werk is veel gelauwerd. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs. Een jaar later kreeg hij de Pierre Bayle-Prijs voor zijn kunstkritieken.
Zijn roman poeder en wind {1996) werd genomineerd voor de Generale Bank Literatuurprijs; de roman Waar was je nou (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en groeide uit tot een bestseller.

 

Dinsdag 1 november 2022
Anna Enquist
Anna Enquist (1945) studeerde na het gymnasium-A klinische psychologie in Leiden; vervolgens studeerde ze piano aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag), met bijvak cello. Daarna doceerde ze psychologie in Amsterdam en begon begin jaren 80 aan een gespecialiseerde opleiding psychoanalyse.
ln 1987 begon ze haar werk als psychoanalytica en stopte ze met haar muzikale carrière. Tegelijkertijd begon ze gedichten te schrijven. Het tijdschrift Maatstaf publiceerde in 1988 haar eerste gedichten.
ln 1991 kwam haar eerste dichtbundel uit: Soldatenliederen. Haar eerste roman Het meesterstuk werd gepubliceerd in 1994, en is geschreven op het stramien van de opera Don Giovanni van Mozart. Het boek kwam in de boeken-top tien en werd bekroond met de Debutantenprijs.
Beide ambities uit haar leven, muziek en de psychoanalyse, zijn terug te vinden in haar literaire werk.
Enquist trouwde met de Zweedse cellist Bengt Widlund, met wie ze twee kinderen kreeg.
Op 3 augustus 2001 kwam hun toen 27-iarige dochter Margit op de Dam te Amsterdam om het leven bij een verkeersongeluk, toen zij op haar fiets werd overreden door een vrachtwagen zonder dodehoekspiegel die afsloeg naar rechts.
Mede dankzij Enquist werd zo’n spiegel bij vrachtwagens verplicht gesteld vanaf 2003.

 

Dinsdag 6 december 2022
Marieke Lucas Rijneveld
Marieke Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. ln 2015 debuteerde hij met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. ln de Volkskrant werd hij vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar.
Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018, werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. De Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de prestigieuze lnternational Booker Prize 2020.
Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie (2019) werd bekroond met de lda Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020.
ln november 2020 verscheen Mijn lieve gunsteling, waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht en waarvoor hij de F. Bordewijk-prijs 2021 ontving en die in maart 2022 zowel de jury- als de publiekspríjs van de nieuwe vlaamse literatuurpijs de Boon won.
ln januari 2022 verscheen zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers en in maart 2022 verscheen het Boekenweekessay Het warmtefort.
Marieke Lucas Rijneveld (30) wil voortaan worden aangesproken met ‘hem’ en ‘hij’, zo heeft hij laten weten op sociale medía. Eerder koos Marieke voor ‘hen’ en ‘hun’.

 

Dinsdag 7 februari 2023
Jacques Hamelink
Jacques Hamelink (1939 – 2021) debuteerde in 1964. Zijn werk werd veelvuldig bekroond: voor zijn verhalen ontving hij de Vijverbergprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, voor zijn gedichten de Herman Gorterprijs, voor zijn essays de Busken Huetprijs en voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs.
Zoals er abstracte en figuratieve beeldende kunst bestaat, bestaat er ook abstracte en figuratieve poëzie. De gedichten van Jacques Hamelink behoren zeker tot die laatste categorie. Zijn laatste bundel, Solituden, songs, bevat, om een Hamelink passende formulering te gebruiken, naturelle poëzie: open, aards en tastbaar en is een feest van zintuiglijk genot, waarvan je als lezer alleen maar vrolijk en geestdriftig kunt worden.
Wie zijn werk vanaf de jaren zestig gevolgd heeft, had twintig jaar geleden niet kunnen voorspellen dat de oude bard uit Zeeuws-Vlaanderen zich zou ontpoppen tot vertolker van de meest onbekommerde lofzangen op het leven uit onze hedendaagse literatuur.
Jacques Hamelink woonde van 1969 – 1971 in buurtschap Linde, gemeente Avereest, in 1973 vestigde hij zich weer in Amsterdam.

 

Dinsdag 7 maart 2023
Middeleeuwse teksten en liederen
Bijvoorbeeld: het lied van Heer Halewijn, Van den Vos Reinaerde, Van twee koningskinderen.
Met de term middeleeuwen wordt de periode bedoeld tussen ca. 500 en 1500. Het is een periode waarin zich veel veranderingen voordoen zoals de opkomst van de steden en een steeds toenemend belang van het schrift, niet alleen in het Latijn maar vanaf de twaalfde eeuw ook de volkstaal (de voorloper van het Nederlands).
Literatuur in de middeleeuwen
Middeleeuwse teksten waren doorgaans op rijm en bedoeld om te worden voorgelezen. wie zelf een exemplaar van een tekst wilde bezitten, moest die letter voor letter laten kopiëren op perkamenten bladen {gemaakt van dierenhuid). Dat maakte dat literatuur lange tijd enkel was weggelegd voor de elite. Aan het einde van de middeleeuwen zorgden gebruik van papier en de drukpers voor ongeziene nieuwe mogelijkheden.

 

Toegangskaarten (€ 5,00 per ochtend of € 20,00 voor de serie):

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Poëzieochtenden met Jan Kristen
Wanneer Dinsdag 4 okt, 1 nov, 6 dec 2022, 7 feb, 7 mrt 2023, 10:00 uur
Zaal open 9:45 uur
Waar Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 5,00 per ochtend of € 20,00 voor de serie
Toegangskaarten

 

Als u hieronder, in het kader met adresgegevens, op ‘Grotere kaart weergeven’ klikt, opent zich een nieuw venster waarop de wegen duidelijker zijn aangegeven.