Koorproject Meesters & Gezellen
o.l.v. Yuval Weinberg
Norvegr

e-ticketsZondag 4 februari 2024, 15:00 uur
Grote Kerk, Dalfsen

Dit seizoen is het thema Norvegr, de oud-Noorse naam van Noorwegen.
De vier Meesters zijn ervaren leden van het wereldberoemde Det Norske Solistkor en de dirigent is Yuval Weinberg. Dit jonge aanstormende Duits-Israëlisch dirigeertalent heeft zelf jarenlang zelf in Det Norske Solistkor gezongen, is door de dirigent Grete Pedersen opgeleid en fungeert nu als haar rechterhand.
Daarnaast is hij ook dirigent van het SWR Vokalensemble in Stuttgart.

Jonge professionele zangers worden op het conservatorium bijna uitsluitend getraind als solo zanger, in de hoop dat zij een mooie solocarrière voor de boeg hebben. Een meerderheid redt dat niet en moet op den duur een ander vak erbij gaan uitoefenen om rond te komen.
Daarnaast is er een categorie zangers, die van meet af aan weten, dat zij zich graag als ensemblezanger  willen ontwikkelen.
Het zingen in een professioneel koor, en nog meer in een professioneel kamerkoor, is een vak apart. En dat is precies wat jonge zangers  leren bij Meesters & Gezellen , een jaarlijks terugkerende concertserie. Gedurende drie intensieve weken leren jonge zangstudenten, de Gezellen, vaardigheden, die nodig zijn om op het hoogste niveau in een professioneel a-capellakoor te zingen.
Meesters & Gezellen wordt gedirigeerd door een dirigent van internationale statuur. Vier ervaren zangers uit het eigen ensemble van de dirigent fungeren als Meesters, voor elke stemgroep één. Dit seizoen dus uit Det Norske Solistkor uit Oslo.

Gezellen krijgen niet zo zeer instructies van de Meesters, maar werken samen ten dienste van de samenklank.

Veel jonge zangers vinden daarna hun weg naar professionele ensembles in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld bij Capella Amsterdam, het Helsinki Chamber Choir, oud-gezellen zijn onder ander te vinden bij het Nederlands Kamerkoor, het Amsterdam Baroque Ensemble, en de Nederlandse Bachvereniging.

In het programma van 2024 staan composities centraal die een visitekaartje vormen voor Det Norske Solistkor uit Oslo.
Composities van Noorse componisten staan op het concertprogramma: romantische muziek uit de negentiende eeuw, repertoire uit de twintigste en eenentwintigste eeuw en Noorse volksliederen.
Het programma kunt u hier vinden.
Vermeldenswaard is dat Det Norske Solistkor telkens aan het begin van de repetities enkele Noorse volksliederen zingt, om het contact met hun “roots” niet te verliezen.

 

Toegangskaarten (€10,00 voor studenten, € 26,00 overig):

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Meesters & Gezellen 2024
Dirigent Yuval Weinberg
Norvegr
Wanneer Zondag 4 februari 2024, 15:00 uur
Zaal open 14:30 uur
Waar Grote Kerk, Kerkplein 31, Dalfsen
Entree €10,00 voor studenten, € 26,00 overig
Toegangskaarten

 

Als u hieronder, in het kader met adresgegevens, op ‘Grotere kaart weergeven’ klikt, opent zich een nieuw venster waarop de wegen duidelijker zijn aangegeven.