Muziekcursus in de Westermolen

Martien Hovestad wil de deelnemers op vier “avonden vol muziek” vooral meenemen in het op een andere manier luisteren naar bekende en onbekende klassieke muziek.

e-ticketsEr zal daarom veel muziek klinken. De daarbij behorende informatie is bedoeld als ondersteuning bij het beluisteren van de muziek.

Iedere avond, steeds op een donderdag, wordt een verschillend thema behandeld.
Aanvang 20:00 uur.

Er zijn geen kaartjes per avond, alleen voor de hele serie van vier avonden à
€ 50,00.
De kaartjes zijn uitverkocht!

Martien Hovestad was muziekleraar aan het Meander College te Zwolle en is nu  gepensioneerd. Hij is nog steeds actief als o.a dirigent van het Zwolsch Vocaal Ensemble.

Donderdag 9 januari 2020
De ontwikkeling van de symfonie van Monteverdi (Synfonia’s) tot Gustav Mahler (grootse symfonieën).

Wie kent niet de mooie 40e symfonie van Mozart of de beroemde 5e symfonie van Beethoven? Maar er zijn nog zoveel andere schitterende symfonieën die bij het “grote publiek” minder of helemaal niet bekend zijn. Deze avond gaat u die ontdekken. Maar uiteraard is er ook het feest der herkenning.
De symfonie is in de Renaissance ontstaan als instrumentale ouverture van de opera (synfonia). Daar gaan we mee beginnen. Vervolgens reizen we door de tijd van de muziekgeschiedenis naar de Laat-Romantiek en komen we uit bij Gustav Mahler. Een zeer luisterrijke avond!

Donderdag 23 januari 2020
Programmamuziek van de Renaissance tot programmamuziek in de vroege 20e eeuw.

Iedere componist heeft een “muzikaal verhaal” te vertellen. Maar in de periode van de Romantiek (1815-1914) is het begrip programmamuziek geïntroduceerd. Het uitbeelden van een niet muzikaal gegeven d.m.v. muziek.
We kennen allemaal Die Moldau van Smetana. Een prachtig voorbeeld van programmamuziek, maar ook de Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski liegen er niet om.

Deze avond gaat u diverse composities beluisteren die als programmamuziek bekend staan. U zult verbaasd zijn over hoe componisten in muziek diverse onderwerpen verklanken: dat kan van het uitbeelden van een rivier tot en met onweer.
Een verrassende muzikale luisteravond.

Donderdag 05 maart 2020
Muziek in de Nederlanden Nederlandse componisten door de eeuwen heen

Nederland heeft door de eeuwen heen een rijke muziekcultuur. Al in de Renaissance was de Nederlandse School beroemd in Europa. De Nederlander Adriaan Willaert was een gevierd componist in de San Marco in Venetië. Maar ook later in de Barok en het Classisisme leefden er Nederlandse componisten die bij het publiek bekend zijn.

Een van de beroemdste componisten was Jan Pieterszoon Sweelinck. Maar ook componisten uit de 20ste eeuw, zoals Andriessen en Strategier zullen vanavond niet ontbreken.
U maakt kennis met prachtige muziek van bekende en onbekende Nederlandse grootheden.

Donderdag 26 maart 2020
Het Requiem van Ockeghem tot John Rutter

Veel componisten hebben een dodenmis geschreven. Wie kent niet het beroemde requiem van Mozart of van Fauré?

Toch zijn er honderden Requiems geschreven die minder bekend, maar o zo mooi zijn. Soms bedoeld voor hun eigen uitvaart.
We starten in de vroege Renaissance (Ockeghem) en maken weer een reis door de muziekgeschiedenis tot 1986. In dat jaar heeft de beroemde Engelse componist John Rutter zijn Requiem gecomponeerd.

Componisten schreven diepgaande muziek wanneer het om de dood gaat. Meestal bedoeld voor een uitvaart. Maar in de Romantiek schreef men ook Requiems voor de concertzaal, zoals het beroemde Requiem van Verdi. U hoort deze avond grootse en meeslepende muziek. Een avond met diepgang en emotie.

Deze avond is niet doorgegaan i.v.m. de coronamaatregelen

 

Verkoop toegangskaarten (€ 50,00):

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Muziekcursus in de Westermolen
Met Martien Hovestad
Wanneer Donderdagavond 9 en 23 januari, 5 en 26 maart 2020
20:00 uur
Zaal open 19:30 uur
Waar De Westermolen, Molenstraat 16, Dalfsen
Entree € 50,00
Toegangskaarten

 

Als u hieronder, in het kader met adresgegevens, op ‘Grotere kaart weergeven’ klikt, opent zich een nieuw venster waarop de wegen duidelijker zijn aangegeven.