Verkenningen in literatuur en poëzie 13 maart 2018

Het Verdriet van België

In Het verdriet van België beschrijft Hugo Claus de jongensjaren van hoofdpersoon Louis Seynaeve, leerling op een nonneninternaat en telg uit een verbazingwekkende en grotesk getekende familie. Verwarring, hunkering en bedrog zijn Louis’ deel en uit alle macht probeert hij duidelijkheid te vinden in de verwarring en leugenachtigheid om hem heen. Alleen door te fantaseren, de werkelijkheid geweld aan te doen, kan hij overleven.

Het verdriet van België kan deels beschouwd worden als een experimentele bildungsroman, gebaseerd op CoverClaus’ eigen jeugd, bestaande uit een stroom van opeenvolgende verhalen. Tevens is het een portret van het Vlaamse leven in de periode 1939 tot 1947 en de crisisachtige politieke verhoudingen in die tijd. Bovenal is het echter een boek over de groezeligheid van de waarneming, de onbetrouwbaarheid, de twijfel, collaboratie en verraad. De fantasie van de hoofdpersoon en de werkelijkheid lopen frequent door elkaar heen; soms wordt de lezer in het ongewisse gehouden waar de grens tussen beide ligt.

De roman is opgebouwd uit twee delen:

  • “Het Verdriet” dat bestaat uit 27 genummerde en getitelde korte hoofdstukken
  • “van België”: een tekst die niet in hoofdstukken is opgedeeld

Direct na verschijning groeide Het verdriet van België al uit tot een bestseller. Begin 2008 na de dood van Hugo Claus, vijfentwintig jaar na het verschijnen, dook het boek opnieuw op in verschillende bestsellerslijsten

 

Jan Kristen (neerlandicus) gaat ook dit seizoen letterlijk en figuurlijk een boekje opendoen over het hoe en wat in poëzie en literatuur.
Het best te omschrijven als verkenningen in de literatuur, waarbij ook veel aandacht zal zijn voor poëzie. Daarbij kan het om schrijvers gaan, om stromingen, om genres.
Er zijn vijf ochtenden in de Westermolen te Dalfsen besproken.
Vooraf reserveren gewenst i.v.m. beperkt aantal plaatsen. Dat geldt zowel voor de hele serie, als voor de aparte ochtenden.
Reserveren: info@cultureelcafedalfsen.nl of tel. 0529 –43 27 98

Kaartverkoop (e-tickets):

De bijeenkomsten kunnen onafhankelijk van elkaar worden bezocht. Er is ruimte voor 30 deelnemers.
Nieuwe deelnemers graag vooraf melden, om in te kunnen schatten hoeveel kopieën van materialen we moeten meenemen:info@cultureelcafedalfsen.nl of bel 0529 –43 27 98.

 

Wat Verkenningen in literatuur en poëzie door Jan Kristen
Wanneer Dinsdagochtend: 10 oktober en 14 november 2018; 9 januari, 13 februari en 13 maart 2018
Van 10:00 tot 12:00 uur
Waar Westermolen, Dalfsen
Entree € 20,- voor de hele serie, of € 5,- per keer
Aanmelden Telefonisch: 0529 – 43 27 98
email: info@cultureelcafedalfsen.nl

 

[mappress mapid=”7″]