Vincent Verstappen over Jheronimus Bosch

Visioenen van een genie: luister en kijk – bewonder en huiverjb

Wie kent hem niet, die schilder van vreemde duiveltjes en satirische voorstellingen!

Niet voor niets ging hij de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels), deze vernieuwer van de toenmalig bestaande beeldtraditie.

Maar wat weten we eigenlijk van hem, van zijn achtergronden, van zijn drijfveren?

Vincent Verstappen houdt voor ons een lezing, geïllustreerd met prachtige beelden, over Nederlands belangrijkste laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch (1450 – 1516). Bosch (die van huis uit eigenlijk van Aken heet) is met name beroemd geworden om zijn originele en intrigerende weergave van de strijd tussen goed en kwaad, zoals die bestond in de christelijke opvatting van zijn tijd.

De lezing van Verstappen is tevens een inleiding op de tentoonstelling ‘Visioenen van een Genie‘, die van 13 februari 2016 t/m 8 mei 2016 plaats vindt in het Noord-Brabants Museum in ’s Hertogenbosch.

Het oeuvre van de schilder is inmiddels opgenomen in een omvangrijk wereldwijd onderzoeksproject, immers, ondanks zijn vele werken is er nog altijd weinig over hem bekend. Topstukken uit de hele wereld zijn naar de tentoonstelling Den Bosch gehaald.

Alle reden om de inleiding van Verstappen bij te wonen!

Vincent Verstappen (1949) is neerlandicus en op dit moment werkzaam bij het Jheronimus Bosch Art Center als educatief medewerker.

Meer over het leven en werk van deze schilder is te vinden op site van de website van de stichting Jheronimus Bosch 500, klik hier.

Ook lezenswaardig is het essay van Joost Zwagerman, dat na zijn overlijden in de Volkskrant is afgedrukt op 11 november. Klik hier om die te lezen.
In dat essay wordt verwezen naar het Lied van Maas en Waal van Lennaert Nijgh, een hit van Boudewijn de Groot uit 1967. Op Youtube te beluisteren (na de onvermijdelijke reclame), bijvoorbeeld hier. De songtekst is hier te vinden.

Wij zijn van plan om onze KUNSTBUS in maart/april naar Den Bosch te laten rijden, zodat u het werk van Jheronimus Bosch zelf kunt gaan bekijken.

Wat Avondvullende lezing met beeld, door Vincent Verstappen
Wanneer Vrijdag 27 november 2015, 20:00 uur
Waar Panoramazaal Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 7,50
Reserveren telefonisch via nr (0529) 43 22 00
via email: kaartencultureelcafe@gmail.com
in uw mail vermelden:
> Vincent Verstappen
> 27 november 2015
> het aantal gevraagde kaarten

Bij reservering per e-mail ontvangt u per e-mail een bevestiging, waar ook het IBAN-nummer in wordt gegeven.
Uw reservering wordt definitief zodra de betaling binnen is.
Kaarten zijn, een half uur voor aanvang, af te halen aan de zaal.