Wieteke van Zeil

Wieteke van Zeil
foto Najib Nahid

Na het onnavolgbare optreden van Meesters & Gezellen al weer een topper bij het Cultureel Café: Wieteke van Zeil, kunsthistorica.
Zij schrijft sinds 2003 over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant, en zoekt af en toe culturele context bij het nieuws van de dag. In haar artikelen geeft zij een bijzondere en vaak heel andere kijk op kunst.

Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, werkte enkele jaren in musea, organiseerde debatten over kunst, diversiteit en religie, en twijfelt nog altijd meer dan ze weet. Ze houdt van hiphop en soul, van Italiaans eten en goed gemaakte kleding van vroeger en nu. Met haar eerste iPhone begon ze rond 2010 foto’s te maken van details in schilderijen en merkte dat deze beelden, eenmaal geïsoleerd uit de context van het schilderij, naast een kunsthistorische ook nieuwe waarde krijgen. Kroon (detail uit schilderij vanGossaert)
En ontdekte nog meer hoe kunstenaars al honderden jaren geleden zagen wat ons nu geregeld nog ontgaat: essentiële details over hoe mensen leven, lijden, liefhebben, worstelen en genieten.

Enegel (detail uit schilderij van Rubens)Vorig jaar verscheen haar boek ‘Dichterbij’.
De recensie in het Museumtijdschrift liegt er niet om: Wieteke van Zeil schrijft proevend, genietend. Ze legt verbindingen tussen kunst, actualiteit, literatuur, de bijbel, mode of films. Lichtvoetig switcht ze tussen literair proza, genoeglijke onderonsjes, straattaal of wetenschappelijk jargon. Dat valt nu, in boekvorm, meer op dan in de krant. Maar het is een verademing om zo vanuit een breder perspectief kunst te kunnen beschouwen. 

Kortom, een unieke gelegenheid om kennis te maken met kunstgeschiedenis met oog voor detail en verbonden met het leven van alledag!

Wat Wieteke van Zeil, kunsthistorica
Wanneer Vrijdag 24 maart 2017, 20:00 uur
Zaal open: 19:15 uur
Waar Panoramazaal Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 7,50
Reserveren telefonisch via nr (0529) 43 22 00
via email: kaartencultureelcafe@gmail.com
in uw mail vermelden:
> Wieteke van Zeil
> 24 maart 2017
> het aantal gevraagde kaarten


Voor de liefhebbers nog een Watteau-jurk, Jessica Chastain tijdens het filmfestival in Cannes, 2014.