Literatuurochtenden

 

e-ticketsDinsdagochtenden 10:00 uur
20 okt 2020, verder afgelast
De Overkant
Jan Eleveld
en Simon Peerdeman leiden beurtelings de ochtenden.

Simon Peerdeman start de ochtenden op 20 oktober. Hij gaat het hebben over de 19de eeuw met Jacob van Lennep als leidraad. In zijn woorden:

In de zomer van 1823 wandelen Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp door het noordelijk deel van het Koninkrijk der Nederlanden. In plaats van een “grand tour” door Europa maken de beide, net geslaagde studenten een voettoer door het eigen land. Ze treffen eigenlijk een Middeleeuws land aan. Reizen per koets, trekschuit of te voet. Verharde wegen bestaan op het platteland nog niet. Er is geen industriële bedrijvigheid, de stoommachine heeft nog geen entree gemaakt in de Nederlanden. De helft van de bevolking leeft in bittere armoede. De standenmaatschappij wordt strikt gehandhaafd. Dirk en Jacob horen tot de hoogste stand en dat laten ze tijdens hun toer merken ook. De heren houden nauwgezet een dagboek bij maar Jacob is de echte schrijver van de twee. Dirk komt niet verder dan een droge opsomming van gebeurtenissen. Niet verbazingwekkend dus dat alleen het werk van Jacob gepubliceerd wordt.
Jacobs schrijverschap zal zich over ongeveer 50 jaar uitstrekken in een wereld die snel verandert door de ontwikkeling van de technologie en een toenemende industrialisatie. In het Koninkrijk der Nederlanden vervult Jacob een spilfunctie in de maatschappelijke, technologische en literaire wereld. Een bijzondere man dus, voldoende om hem beter te willen kennen.
Aan de hand van zijn leven en werk, zal ik in een drietal sessies proberen de 19-de eeuw wat meer “smoel” te geven. We komen dan ook natuurlijk terecht bij Eduard Douwes Dekker (Multatuli) met zijn Max Havelaar maar ook bij bijvoorbeeld Gerrit van de Linde (De Schoolmeester). Drie zeer verschillende, maar wel bijzondere persoonlijkheden.

Jan Eleveld  gaat verder met het onderwerp van het vorig seizoen, Russische Literatuur. In zijn woorden:

Sint Petersburg en Odessa: steden en hun schrijvers
In 2 ochtenden geef ik een beeld van deze steden die beide een prominente plaats innemen in de Russische geschiedenis en literatuur. Daarbij maak ik gebruik van fragmenten uit het werk van schrijvers en dichters die over deze steden geschreven hebben. Voor Sint Petersburg zijn dat Poesjkin (De Bronzen Ruiter), Dostojevski (Misdaad en Straf) en de dichteres Anna Achmatova (Requiem), Odessa wordt besproken aan de hand van Babel (verhalen uit Odessa), Paustovski (De tijd van de grote verwachtingen) en het schrijversduo Ilf & Petrov (De twaalf stoelen, Het gouden kalf). De genoemde fragmenten spelen steeds in verschillende tijdperken in de geschiedenis van Petersburg en Odessa.
Overzicht van de ochtenden
Dinsdag 20 oktober 2020

Begin van de drie ochtenden met Simon Peerdeman over Jacob van Lennep en zijn tijd
Agelast
Eerste van de twee ochtenden met Jan Eleveld over Russische literatuur
Afgelast
Tweede en laatste ochtend met Jan Eleveld over Russische literatuur
Afgelast
Tweede ochtend met Simon Peerdeman over Jacob van Lennep en zijn tijd
Afgelast
Laatste ochtend met Simon Peerdeman over Jacob van Lennep en zijn tijd

 

Jan Eleveld heeft na zijn pensionering zijn basale kennis van het Russisch enigszins uitgebreid en zich verder verdiept in de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen in Rusland.
Simon Peerdeman is opgeleid als natuurkundige/sterrenkundige. Geen letterkundige maar dat verhindert hem niet om boeiend te vertellen over literatuur, Russisch of Nederlands.

 

Voorverkoop toegangskaarten (€ 30,00 voor de serie, € 7,50 per ochtend):

De voorverkoop eindigt anderhalf uur voor de aanvang van de activiteit.

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Literatuurochtenden
Met Jan Eleveld en Simon Peerdeman
Wanneer Dinsdagochtend 20 oktober, verder ná februari 2021
10:00 uur
Zaal open: 9:15 uur
Waar De Overkant, Kerkplein 22a, Dalfsen
Entree € 30,00 voor vijf ochtenden
€ 7,50 per ochtend
Toegangskaarten

 

Als u hieronder, in het kader met adresgegevens, op ‘Grotere kaart weergeven’ klikt, opent zich een nieuw venster waarop de wegen duidelijker zijn aangegeven.