Literatuurochtenden

 

De literaire ochtenden in De Westermolen staan komend seizoen in het teken van de Russische literatuur vanaf 1850 tot nu.
Jan Eleveld en Simon Peerdeman leiden beurtelings de ochtenden, steeds dinsdagochtenden, startend om 10:00 uur, eindigend  ca. 12:00 uur.
Kaartjes voor de hele serie zijn niet meer verkrijgbaar, alleen kaartjes per ochtend à € 7,50.
Die kunt u vinden op bij de omschrijving van de gewenste ochtend, of in de ticketshop.

Dinsdag 8 oktober 2019
maken we kennis met het leven en werk van de dichter Osip Mandelstam (1891-1938), waarbij specifieke aandacht besteed zal worden aan zijn houding ten opzichte van de Sovjet elite van die tijd.
Simon Peerdeman zal vooral de reis die Mandelstam in 1930 naar Armenië heeft gemaakt als kernpunt gebruiken.
Lees meer

Dinsdag 12 november 2019
geeft Jan Eleveld in vogelvlucht een beeld van de Russische literatuur van het begin van de 19e eeuw tot heden, tegen de achtergrond van de bewogen geschiedenis van Rusland in deze periode.
Lees meer

Dinsdag 14 januari 2020
wil Simon Peerdeman ingaan op het leven en werk van Konstantin Paustovski (1892-1968).Een belangrijk kernpunt deze ochtend zal zijn de roman ‘De baai van Kara Bogaz’ die Paustovski geschreven heeft over de zoutwinning in de Kaspische Zee. Kunnen we uit het werk van Paustovski bijvoorbeeld opmaken hoe hij stond tegenover de Sovjetmachthebbers in de jaren ’30?
Vrijwel in hetzelfde jaar geboren als Osip Mandelstam, maar hoe verschillend zijn hun levens verlopen.
Lees meer

Dinsdag 11 februari 2020
zoomen we met Jan Eleveld in op het werk van drie grote schrijvers: Dostojevski, Tolstoj en Tsjechov, aan de hand van enkele van hun bekendste werken.

Dinsdag 10 maart 2020
is helemaal gewijd aan de poëzie. Jan Eleveld neemt ons mee in de wereld van Anna Achmatova, Alexander Blok en Maria Tsvetajeva. Alle 3 werkten ze in het “zilveren tijdperk” van de Russische cultuur, de periode 1900-1920, waarin kunst en cultuur, in de literatuur, maar ook in de muziek en de schilderkunst, in Rusland een grote bloei doormaakten.
Kaartjes kopen voor deze ochtend

 

Jan Eleveld heeft na zijn pensionering zijn basale kennis van het Russisch enigszins uitgebreid en zich verder verdiept in de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen in Rusland.
Simon Peerdeman is opgeleid als natuurkundige/sterrenkundige. Is dus geen letterkundige maar kent de Russische literatuur simpel en alleen door het lezen van boeken. Vanuit die leeservaringen zal hij een paar specifieke schrijvers uitlichten.

 

Verkoop toegangskaarten (€ 7,50 per ochtend):

De verkoop eindigt 1:30 uur voor de aanvang van de activiteit.

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Literatuurochtenden
Met Jan Eleveld en Simon Peerdeman
Wanneer Dinsdagochtend 8 oktober, 12 november 2019,
14 januari, 11 februari, 10 maart 2020
10:00 uur
Zaal open: 9:15 uur
Waar De Westermolen, Molenstraat 16, Dalfsen
Entree € 30,00 voor vijf ochtenden
€ 7,50 oer ochtend
Toegangskaarten

 

Als u hieronder, in het kader met adresgegevens, op ‘Grotere kaart weergeven’ klikt, opent zich een nieuw venster waarop de wegen duidelijker zijn aangegeven.