Stine Jensen

 

e-ticketsVrijdagavond 5 april 2019, 20:00 uur.
Trefkoele+, Dalfsen
Stine Jensen, filosofe, schrijfster
‘Verleidingen en valkuilen van de moderne spiritualiteit’

Waarom zoeken mensen hun heil steeds meer in yoga, mindfulness en meditatie? Wat is er aan de hand in de samenleving? Zijn we allemaal over-strest, burn-out en vermoeid? Een teveel aan prikkels en gebrek aan aandacht?
Deze avond kijkt Stine Jensen als filosoof en yogabeoefenaar naar dit vraagstuk.

Stine Jensen schreef twee boeken over dit onderwerp. ‘Go East’ (2015) en ‘Goeroes’ (verschijnt 19 maart 2019)

Aleid Truijens over ‘Go East’, Volkskrant 19-12-2015:
“Speurtocht naar wat ons aantrekt in oosterse wijsheid”
“. . . Stine Jensen gaat niet richting oosten, zelfs niet in de geest. We blijven hier, waar de filosofe zich intensief bezighoudt met een razend populaire ‘oosterse’ manier om in het leven te staan. Het ‘oosten’ is een metafoor geworden voor wijsheid, ontspanning, geduld, berusting en andere eigenschappen die wij in het Westen met onze grote ego’s, helaas ontberen. Zou je wel ‘east’ gaan, dan is de vraag of de mensen daar, in Bombay bijvoorbeeld, zoveel gelukkiger leven . . . ”

In ‘Goeroes’ komt onder andere de aantrekkingskracht van de gemeenschap in een individualistische samenleving aan de orde. Vaak met een charismatische leider, een goeroe. In dit boek onderzoekt Stine Jensen de relatie tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, autonomie en overgave en de behoefte aan spirituele groei.

Stine Jensen is een Deens/Nederlandse filosofe en schrijfster. Zij heeft in Groningen literatuurwetenschappen en filosofie gestudeerd. Was docent aan de Vrije Universiteit en schreef voor Filosofie Magazine. Momenteel is zij columnist en recensent bij NRC Handelsblad. En maakt zij filosofische tv-series bij HUMAN en de VPRO. Onder meer: “Dus ik ben” en “Licht op het Noorden”.

Naast een 20-tal toegankelijke filosofische boeken voor volwassenen schreef zij ook het kinderboek “Lieve Stine, weet jij het”, waarvoor zij in 2015 de Zilveren Griffel kreeg. In dit boek legt zij een relatie tussen de vragen die kinderen stellen en het werk van grote filosofen.

 

 

Alle gegevens bij elkaar:

Wat Stine Jensen
Wanneer Vrijdag 5 april 2019, 20:00 uur
Zaal open: 19:30 uur
Waar Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Entree € 10,00 in de voorverkoop, € 12,50 aan de zaal
Toegangskaarten

 

[mappress mapid="4"]