Gouden Jaren

In september gestopt met werken; eindelijk tijd om een boek te lezen! Het boek “De Gouden Jaren” van Annegreet van Bergen was een mooie aanvulling om de terugblik op mijn werkzame leven te verdiepen. Inderdaad (!), het is onvoorstelbaar hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw is veranderd!

Annegreet vertelde gisteren wat de aanleiding was om het boek te schrijven: somberen over het korten van pensioenen en de vraag hoe haar oma zich zou verwonderen over hoe goed wij het nu hebben……..
Diverse highlights, zoals het papieren zakdoekje, het loonzakje, de wekelijkse teil, het lavet, de wasmachine, het verkeer, het bermtoerisme werden keurig gelardeerd met cijfers en statistieken.
De reacties kwamen uit de volle zaal: oh ja! – Ja, dat weet ik nog wel – zeg weet jij dat ook nog? Eén groot feest der herkenning!
Minder bekend was overigens het “condoom-droogrekje”. Waarschijnlijk nooit goed gesnuffeld in de ouderlijke linnenkast….. !

Na de pauze kwamen diverse reacties uit de zaal. Ja, het fraaie natuurlandschap heeft ingeboet door de veel-baans snelwegen, maar de kwaliteit van het oppervlaktewater is nu veel beter en over “zure regen” wordt niet meer gerept.
Intussen werd er afgerekend met het doemdenken: de welvaart is inmiddels verviervoudigd en iedereen heeft hiervan meegeprofiteerd!

Door het schrijven van het boek is Annegreet “vrolijker” geworden. Aan het eind van de avond zag ik alleen maar vrolijke gezichten, dus dat effect heeft zij goed over weten te brengen èn zo kondigde zij aan: er komt mogelijk een vervolg, want er is nog meer materiaal.

Ik ben benieuwd!

Wouter van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.