Leuke avond over Jheronimus Bosch

Vrijdagavond 27 november kwam de Bossche cultuurkenner Vincent Verstappen naar Dalfsen om een bijzondere tentoonstelling in te leiden. De zaal was goed gevuld en stemming zat er snel in.

Jeroen Bosch leefde van 1450 tot 1616; komend jaar herdenken we zijn vijfhonderdste sterfdag en zijn woonplaats Den Bosch wil dat met allure doen. Ongeveer twintig originele op hout geschilderde werken en diverse tekeningen zullen dan te zien zijn in het Noord-Brabants Museum. Verstappen vertelt ons dat Jheronimus Bosch een religieus schilder was, maar een heel bijzondere. Geen heiligenplaatjes, kersttaferelen of kruisafnames maakte hij, maar duivelse koppen, satanische, bizarre, raadselachtige figuren in grootse ensceneringen waarvan de geleerden nog lang niet altijd de beeldtaal kennen. Er zit humor in, maar ook dreiging voor ziekte, Potret Jheronimus Boschslechtheid, straf en hel. In de toelichting van Verstappen won humor het van dreiging. Een prachtige tekening, portret van Bosch zien we hier. Die werd 34 jaar na zijn dood “precies gelijkend “ getekend. En In “De bruiloft van Kana “ gebruikten ze Bruiloft van Kanaeen tafel op schragen, waar de gasten allen aan één zijde zaten. Als daar iemand zijn ellebogen op het tafelblad zet, klapt de hele tafel omver! Stel je dat maar eens voor!

Ik denk dat veel aanwezigen naar de tentoonstelling in Den Bosch willen (dank zij de Kunstbus kan dat eenvoudig), ook om die prachtige tafereeltjes grondig te kunnen bekijken. De opnames die we op scherm zagen beloofden heel veel moois en geestigs. Weer een geslaagde avond van het Cultureel Café.

Pien O.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.